sociaal geriater


sociaal geriater 1.0

(verouderend)

geriater, arts-specialist voor ouderen, die sociaal-medische zorg verleent

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sociaal geriater…

is een geriater; is een arts; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Het St. Vincentius Ziekenhuis beschikt per 1 december over een sociaal geriater. Shaukatalie Panchu is de eerste sociaal geriater die zich vestigt in een ziekenhuis in Suriname. Een sociaal geriater is een arts die gespecialiseerd is op het gebied van diagnostiek, behandeling en begeleiding van oudere patiënten van gemiddeld boven de 60 jaar. Vaak gaat het bij deze doelgroep om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen.

      Starnieuws,

      De sociaal geriater is een arts die onderzoek doet op verwijzing van de huisarts. Het betreft hierbij vooral oudere patiënten met multiple somatische problemen en klachten op het gebied van het cognitief functioneren. De sociaal geriater adviseert de huisarts over de diagnostiek en eventuele behandeling en begeleiding. [...] Bij de in zorg genomen patiënten zal er bijzondere aandacht zijn voor het zelfstandig functioneren van de patiënt, zowel in sociaal opzicht als wat betreft de zelfzorg. Tenslotte worden eventueel bijkomende gedragsstoornissen zo goed mogelijk behandeld en de mantelzorgers ondersteund. Er worden ook adviezen gegeven over de meest geschikte woonvorm voor deze ouderen. [...] De sociaal geriater heeft gezien zijn multidisciplinaire werksetting eenvoudig toegang tot aanvullende diagnostiek door psychologen, psychiaters en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen en is in staat de onderzoeksresultaten te integreren in het totale toestandsbeeld van de sociaal geriatrische patiënt.

      http://www.nvsg.nl/

      De laatste sociaal geriater mag het licht uitdoen.

      https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/de-laatste-sociaal-geriater-mag-het-licht-uitdoen.htm,

      Wanneer wordt verwezen naar een sociaal geriater? De huisarts verwijst naar een instelling waar een sociaal geriater werkt als er veel twijfels zijn over wat er aan de hand is met een oudere patiënt. Meestal spelen verwardheid, of geheugenproblemen in combinatie met lichamelijke of depressieve klachten daarbij een rol. Ook als een dagbehandeling of opname in een verpleeghuis aangewezen lijkt, komt de sociaal geriater in beeld. Na ontslag uit een algemeen ziekenhuis, verpleeghuis of psychiatrisch ziekenhuis kan de behandelend specialist de sociaal geriater vragen om de patiënt in de thuissituatie te (laten) begeleiden.

      http://www.nvsg.nl/